Het einde van het jaar komt eraan en dat brengt ook wat veranderingen met zich mee. Halverwege dit jaar kregen wij al extra containers en konden we ons afval minder vaak aan de weg zetten. Beter je afvalscheiden was de boodschap. En daar stonden we dan met een kleine kliko voor restafval. Vanaf januari 2018 gaan we ook extra betalen voor ons restafval dat we aan de weg zetten. Hoe ons tot nu toe bevalt vertel ik je graag.

Plastic afval

Echt het meeste afval dat wij hebben is het plastic afval. Oké en we hebben ook best nog veel luiers. Gelukkig kunnen we die op speciale plekken inleveren. Maar daar vertel ik je straks wel meer over. Plastic dus. We hebben daar een grote kliko voor en die zit altijd vol. Voller kan hij gewoon niet en we zijn dan ook blij dat hij aan de weg kan. Gelukkig voor ons hoeven we daar in 2018 niet speciaal voor te betalen.

Papier afval

Ook hier hebben wij veel van. In het begin viel het wel mee en konden we prima uit met een kleine kliko. Nu merken we met nog beter scheiden dat we echt wel een grote kliko nodig hebben. We waren net iets te laten met dat constateren en kunnen dus geen grote kliko krijgen. Hoe bedoel je krom. Oh ja, daar mogen we in 2018 waarschijnlijk voor gaan betalen als we een grotere kliko willen. Toch een beetje vreemd, wat andere gratis krijgen moeten wij voor betalen.

Hoe pas ik afvalscheiden toe in huis?

In huis hebben we een pedaalemmer voor de luiers, een grote prullenbak voor restafval, in de douch een kleine pedaalemmer en wc een prullenbakje en nog een kleine mini container voor groenafval. De luiers mogen we op een speciaal punt gratis inleveren ipv bij het restafval doen. Dat is helaas niet voor iedereen handig. Wij hebben dat punt om 3 minuten lopen. Andere moeten 10 minuten fietsen. Toch jammer weer van de gemeente. Ik hoop maar dat Nola komend jaar zindelijk gaat worden, scheelt weer voor ons.

Hoeveel restafval hebben wij nog?

Best wel weinig eigenlijk. Als we alles heel goed scheiden hebben wij per 3 weken 1 zak uit de prullenbak in de keuken, 1 uit de wc en 1 uit de douche. De pedaalemmer zakken met luiers, 1 per week minimaal, breng ik dan weg naar het luierpunt. Het afvalscheiden heeft dus wel zin. Met een beetje geluk kunnen wij de kliko nu 1 keer in de 6 weken aan de weg gaan zetten. Dat scheelt hopelijk toch wat in het geld.

Het gaat dus eigenlijk wel beter dan ik had verwacht. Toch vind ik het qua luiers wel een beetje gedoe. En dat we geen grote kliko voor papier krijgen vind ik vreemd. Zo ontmoedig je juist het scheiden. Want waar laar ik mijn papieren afval als de kliko vol zit? Als je het naast je kliko zet wordt het ook niet meegenomen. Maar dat zullen we dus nog even moeten afwachten. Zijn jullie ook al zo bezig met afvalscheiden?

liefs Minke

Klik hier voor meer informatie over samenwerkingen.
Uitgelichte afbeelding van Shutterstock.

5 thoughts on “* Afvalscheiden, hoe werkt dat?

  1. Bij mij gaat het ook als een tierelier! De grijze bak wordt maar één keer in de maand geleegd dus we moesten ook wel. Ik houd er echt van, beetje bewust bezig zijn ermee maar m’n man heeft er iets meer lak aan haha…

  2. In de studentenwoning van mij en mijn vriend wordt hier niets mee gedaan. Ik doe wel papier e.d. scheiden natuurlijk, maar verder wordt er niet al te moeilijk gedaan. Bij mijn ouders thuis wel!! Ik ben er zeker voor.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: