Het is kinderboekenweek (en de christelijke kinderboekenmaand) dus dan is het extra leuk om jullie een aantal boekentips mee te geven. Als eerste eigenlijk niet 1 boek, maar een serie boeken van Mo’s Daughters. Deze boekjes zijn zonder de ouderwetse stereotyperingen. Want waarom is een jongen altijd sterk en huilen meisjes? Dat is in het echte leven ook niet zo, jongens huilen net zo goed, en meisjes zijn ook sterk. Je kunt alles zijn en worden wat je maar wilt, of je nu een jongen of meisje bent. Dat is precies wat wij onze kinderen graag mee willen geven. In deze boeken over toffe meisjes komt dat goed naar voren. De boeken gaan over Wies, Mila, Maan, Cato en Suus. Allemaal meisjes die verschillende avonturen beleven.

Wies

Voor de allerkleinste kritische geest is er Wies. Een heerlijk eigenwijze peuter met een onwrikbare logica. In grappige verhalen op rijm ontdekt deze vastberaden peuter de wereld om haar heen en neemt zij iets niet zomaar voor waar aan. Het inspireert peuters om al heel vroeg het waarom van iets te vragen, en te denken in mogelijkheden en oplossingen. Er zijn nu twee boeken beschikbaar: Wies wil een kangoeroe en Wies wil in pjyama.

Wies Inhoudt boek Wies

Maan

Voor alle kleine (en grote wereldreizigers) is er Maan. Met personage Maan laten ze zien dat de wereld aan je voeten ligt. Maan is nieuwsgierig naar de wereld, gek op de natuur en stapt overal op af. Ze doet dan ook niets liever dan nieuwe landen ontdekken en andere dieren en mensen ontmoeten. Dapper, veerkrachtig en vindingrijk gaat zij het avontuur tegemoet in Australië en Canada.

Maan inhoudt boek Maan

Cato

Cato, voor de wetenschapper in de dop. Vastberaden, nieuwsgierig en met een wetenschappelijke aanpak lost Cato grote raadsels op. Op deze manier kunnen we meisjes zo snel mogelijk interesseren voor de wetenschap. We kunnen hun nieuwsgierigheid naar hoe dingen werken prikkelen en hun experimenteerlust stimuleren. Laten we meisjes zo snel mogelijk interesseren voor de wetenschap, hun nieuwsgierigheid naar hoe dingen werken prikkelen en hun experimenteerlust stimuleren. In de eerste twee boeken onderzoekt Cato hoe je er nu achter komt of het lampje in de koelkast echt wel uit gaat en hoe een regenboog nu werkt.

Cato Inhoudt boek Cato

Suus

Omdat meisjes ook superhelden zijn maar er nog veel te weinig over wordt geschreven is er Super Suus. Vanaf jonge leeftijd kunnen we zo meisjes inspireren, ze laten zien dat ze precies goed zijn zoals ze zijn. En we laten zien dat er niets is dat ze niet kunnen puur en alleen omdat ze een meisje zijn. Een nieuwe superheld voor meisjes dus! Nu verkrijgbaar zijn Super Suus en de toverballen en Super Suus in actie.

Suus Inhoudt boek Suus

Mila

Mila, de avonturier. Op avontuur gaan is natuurlijk geweldig, ook voor meisjes. Meisjes klimmen namelijk net zo goed in bomen, redden dieren en zoeken het avontuur op. Kijk maar eens naar Mila. Ze beleeft overal in en om het huis avonturen. Vol lef stapt zij af op het onbekende, klimt zij erop los en ontwikkelt zij steeds weer haar eigen kunnen. In deze reeks verschenen al Mila en de vogels en Mila op zolder.

Mila Inhoudt boek Mila

Mo’s Daughters, waarom deze boeken?

Je herkent het zelf vast wel. Je hebt een bepaald beeld in je hoofd van hoe je leven als vrouw/moeder eruit zou horen te zien. Daarbij heb je vaak ook een stem in je achterhoofd dat je soms beperkt en tegenhoudt. En waarom eigenlijk? Omdat we vrouw zijn? Wij kunnen net zo goed voetballen (hoera voor de oranjeleeuwinnen!) of een bedrijf leiden. Onze dochters vormen in de eerste levensjaren een beeld bij wat meisjes en vrouwen kunnen, mogen en hoe ze zich (moeten) gedragen. In het begin hebben kinderen geen idee welk geslacht ze zijn, maar tegen de tijd dat ze naar groep 3 gaan hebben ze een duidelijk beeld bij wat het betekend om een meisje of jongetje te zijn. Mo’s Daughters wil door deze boeken het beeld veranderen. Zodat onze dochters weten dat zij alles kunnen zijn en worden wat ze maar willen.

Alle boeken over meisjes

Ouders, school en media spelen een belangrijke rol

Niet alleen wij zitten meer op internet, onze kinderen ook. Zij leren van ons, van de juf of meester op school en van sociale media. Met dat wat ik voorlees aan mijn kinderen (jongens vinden dit ook leuk!) geef ik ze mee hoe ik denk dat zij in de wereld staan. Maar wisten jullie dat van de bestverkochte kinderboeken in Nederland (0-6 jr-2018) in maar 20% een meisje de hoofdrol heeft? En daar zitten Nijntje, Janneke (van Jip) en Pip (van Woezel) dan ook bij. En dat in maar 13% van de kinderboeken de moeder een baan heeft? Onbedoeld zitten kinderboeken vol met ouderwetse beelden en voorbeelden. Meisjes zijn veel vaker angstig, lief, stil en mooi. In deze voorleesboeken wordt dat bewust vermeden. Dat is heerlijk, want ik wil dat mijn kinderen gewoon helemaal zichzelf zijn.

Lees hier onze recensie over het boek ‘Het nieuwe nest van de kleine marsus‘.

Maar jij bent toch thuisblijfmoeder?

Ouderwets stereotypering op en top natuurlijk. Moeder die thuis blijft bij de kinderen om daar voor te zorgen. Maar niets is minder waar en dat weten de kinderen ook. Ik ben thuis omdat ik graag energie wil hebben om dingen met mijn kinderen te doen. Omdat ik graag wil dat wij ook momenten als gezin samen hebben en zelf de zorg voor onze kinderen zo veel mogelijk dragen. Ik ben thuis omdat wij het voorrecht hebben dat dit kan. Een bewuste keus die gemaakt werd door mijn chronische ziekte. Niet stereotypering dus, maar noodzaak. Een hele fijne noodzaak zal ik je eerlijk zeggen. Maar ook 1 die wij uitleggen aan onze kinderen, dat het een keus is die wij maken. Dat dit niet hoeft en ook zeker anders kan.Pinterest boeken stoere meisjes, mo's daughters

 

Wat vinden wij van de boeken

Het belangrijkste natuurlijk, wat vinden wij van de boeken. Ik kan wel vertellen dat het super leuk is om te lezen. En trap niet in de valkuil dat je het alleen aan je dochter voor gaat lezen. Luca vind de boeken ook erg leuk. Het begint met een stukje aan alle kinderen, dat zij speciaal en bijzonder zijn. Je kunt in het boek schrijven voor wie het is en waarom hij of zij het boek krijgt. De bladzijden zijn vrolijk en sprekend, de tekst is makkelijk leesbaar (ook voor mij als moeder met dyslexie). En je kunt achterin het boek nog opdrachten vinden die je kunt doen. Geen grote, moeilijke dingen hoor. Bij Wies staat bijvoorbeeld dat je misschien wel slakken kunt vinden in de tuin. Of de poten van een spin kunt tellen. Het wordt dus ook echt interactief. De boeken geven je hetzelfde gevoel, maar zijn wel iets anders. De boeken van Wies zijn op rijm en echt iets korter qua tekst dan de andere boeken. Nola heeft in ieder geval haar verlanglijstje al klaar.

instagram mo's daughters

Voorlezen en logopedie

Nola heeft moeite met praten, dat is jullie vast wel bekend. Wij steken dat niet zo onder stoelen en banken. Daarom heeft zij ook een VVE-verklaring voor de peuterspeelzaal én zijn wij gestart met logopedie. Daar is gebleken dat zij moeite heeft met de regels van het praten. Dat hopen we voor haar op te lossen met de logopedielessen. Voor nu staat er 4 maanden voor en proberen we dat met de methode die haar intelligentie aanspreekt. Voorlezen kan daar ook goed bij helpen. Zij hoort dan hoe wij de woorden uitspreken en hopelijk blijft het dan bij haar hangen. Hoe meer we lezen hoe vaker ze de juiste uitspraak hoort. En hoe vaker ze het hoort, hoe groter de kans dat ze het zelf oppakt. Het is dan natuurlijk extra leuk om boeken te lezen over stoere, toffe meiden. Wij zijn dan ook heel blij dat we deze boeken mochten reviewen.

11 oktober is het wereld-meisjesdag. Hoe tof zou het zijn als we onze dochters allemaal zo’n boek geven! Wij gaan er dan in ieder geval 1 lezen. Doe je mee? Via deze link kom je direct in de webshop terecht. Ook super leuk als schoencadeau met sinterklaas natuurlijk! 

Pinterest boeken stoere meisjes, mo's daughters

Deze boeken hebben wij gekregen. Dit veranderd onze mening niet, wij zijn oprecht enthousiast. Lees hier meer over samenwerkingen.

3 thoughts on “Kinderboekentip: Mo’s Daughters met boeken over meisjes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: