De kogel is door de kerk, de scholen gaan dicht. En de restaurants, sportcentra & cafés ook. Een soort lock down. Het is dus even wat behelpen thuis. Maar er zijn veel leuke alternatieven die je kunt gaan doen met je kinderen. Wat als je moet werken en niet tot de vitale sector behoord? Dan is er ook geen kinderopvang. Hoe kun je het dan oplossen? Ik geef je ook daar een aantal tips voor. Plus ritme, want ik denk dat dat toch echt van groot belang is. En lieve mama, wees lief voor jezelf. Voor jezelf en elkaar. Leg de lat niet te hoog. We zitten de komende weken op elkaars lip en dat brengt irritaties. En kies vooral de ‘battle’s’ die je wilt voeren met je kinderen.

Oppas voor de kinderen tijdens de lock down

In tijden dat de kinderen extra thuis zijn, ziekte juf of hitte golf of staking of andere reden, ben ik altijd extra blij dat ik thuisblijfmama ben. De druk van oppas zoeken is dan weg voor ons. Maar daar hebben jullie natuurlijk helemaal niets aan. Dus ik dacht, wat kun je doen? Op facebook onstaan groepen waarin je een hulpvraag kunt plaatsen, spreek af met andere ouders om per dag elkaars kinderen op te vangen of kijk eens wie er allemaal bij je in de straat/flat wonen. Probeer elkaar te helpen waar kan, maar let op dat je niet te grote groepen hebt op 1 locatie. En wie weet kun je het met familie oplossen. Laat opa/oma dan wel even buiten beschouwing als risicogroep.

Een ritme voor de kinderen tijdens de lock down

De kinderen zijn voor een aantal weken thuis door de lock down. In eerste instantie tot 6 april 2020. Heel eerlijk, ik denk dat we daarna niet direct weer overgaan tot de orde van de dag. Maar misschien ben ik te pessimistisch. Toch, hoe lang ze ook thuis zullen zijn, een ritme is belangrijk. Zeker voor de jongere kinderen. Dus is het goed een soort dagschema te maken. Hoe laat sta je op? Ontbijt, lunch en avondeten? Tussendoortjes? Tijd om alleen te spelen of samen? Wat kunnen ze doen? Probeer met pictogrammen te werken zodat het voor kinderen die niet kunnen lezen ook te begrijpen is.

Lock down schema

Het schema hoeft helemaal niet zo precies te zijn natuurlijk. Het is een voorbeeld om toch een beetje structuur te houden. Je kunt het Lock down schema als pdf downloaden.

 

Een ritme en dan, wat gaan we doen tijdens de lock down?

Dan heb je een ritme bepaald, misschien wel samen afgesproken, en dan? Wat gaan we doen deze weken in lock down. Scholen overleggen wat ze gaan doen om te impact zo klein mogelijk te houden. Tot die tijd kunnen we zelf ook van alles doen natuurlijk. Ik geef je 12 tips wat je deze dagen kunt doen in het ritme.

  1. Maak een mix van samen spelen en alleen spelen. Het huishouden, werk en tijd voor jezelf gaan ook gewoon door. Als je dat duidelijk aangeeft in je ritme kaart/schema dan is het voor iedereen duidelijk.
  2. Waar hebben je kinderen interesse in? Wat vinden ze lastig? Combineer dat. Is de fijne motoriek lastig, ga dan met duplo/lego spelen of kleuren. Kijk eens naar je eigen zoon of dochter en probeer zo iets te verzinnen.
  3. Ga knutselen. Pinterest staat vol met prachtige ideeën om te maken samen. Verzin een thema of probeer aan te sluiten bij school. Hier hebben ze het nu over de ruimte/het heelal. Maar ook verschillende bloggers hebben printable’s klaar staan voor je zoals Ilse van Kreanimo en Fleur mizflurry.
  4. Zoek kleurplaten uit en ga deze samen kleuren. Dat kunnen ook christelijke kleurplaten zijn. Studio Sprankel heeft veel tofs online staan bij downloads. Of kijk bij de kleurplaten van de wonderwolk.
  5. De leerkracht kan een gratis account aanmaken bij squla zodat de kinderen toch thuis kunnen oefenen. Wel alleen onder schooltijd, maar er mag ook wel tijd zijn om te spelen natuurlijk.
  6. Werken ze op school met Veilig leren lezen en/of Estafette (groep 3 t/m 6) dan kan je gebruik maken van de online thuislessen van Uitgeverij Zwijsen.
  7. Vele scholen zullen een eigen pakketje met oefeningen hebben voor de kinderen. Vraag het eens op school na.
  8. Ga samen schoonmaken, is het huis direct lenteproof. Zo leren je kinderen ook mee helpen in het huis houden. Dit kan ook met andere klusjes natuurlijk.
  9. Ga samen aan de slag met een bijbelsproefjesboek of andere informatieve boeken. Zo steken ze toch nog wat op als ze thuis zijn.
  10. Vergeet zeker niet samen te lezen. Voorlezen of allemaal zelf een eigen boek. Lezen is namelijk heel goed voor je en heel verstandig dit bij te houden als de kinderen thuis zijn. Ook kleuters kunnen al zelf ‘lezen’.
  11. Nog een bonustip: Laat de kinderen kiezen wat je gaat eten of bakken, haal (voor nu alleen) de boodschappen (dat hamsteren is afgelopen toch?) en ga het samen maken. Daarna lekker opeten natuurlijk.
  12. Bewegen is ook belangrijk. Ga samen dansen, maak een leuk en veilig binnen parcours of speel even in de tuin/het balkon. De speeltuin lijkt me leuk, maar wellicht nu niet de meest handige plek. Al hebben we nu op dit moment geen ‘huisarrest’ dus is een speeltuin of bos in dat geval wel een optie als je dat zelf wilt. Bij verkoudheid of hoesten toch thuis blijven en niet onnodig de deur uit.

Opzoek naar meer materiaal? Hubelino heeft hele toffe educatieve spellen. Net als foozle. En gewoon wij thuisonderwijs maakte een lijst met alle bedrijven die extra oefenmateriaal beschikbaar stelde voor ons als ouders.

Lock down - pinterest

Praktische activiteiten tips

Zo nu weet je waar je allemaal informatie kunt vinden om te doen. Dat bewegen ook nu belangrijk blijft. En dat ook de scholen aan het kijken zijn om de achterstand die zo ontstaat zo klein mogelijk te houden. Maar zit je toch met je handen in het haar dan heb ik hier nog wat concrete tips om te doen met de kinderen.

  1. bouwen een grote toren met duplo
  2. gebruik hubelino om te rekenen, tellen of leerzame spelletjes te doen.
  3. Maken samen kleurplaten die je via de post verstuurt
  4. Ga kleien en maak allemaal lekkere hapjes. Ja, in die mooie poepkleur van de klei
  5. Ga samen wat lekkers bakken en opeten.
  6. Maak een picknicklunch voor binnen. Leg een kleed neer en maak lekkere hapjes.
  7. Ga samen een dans leren via youtube
  8. Leer een Bijbelvers uit je hoofd samen met de kinderen
  9. Ga samen met je kinderen bidden en laat ze actief meedoen door middel van bijvoorbeeld de gebedspot.
  10. Laat ze boeken lezen en daarna een spreekbeurt houden over het boek (start begin van de lock down en einde rond eind maart)
  11. Ga knutselen met materiaal dat je in huis hebt (wcrollen, keukenrol, verpakking van koekjes e.d.)
  12. Bedenk een toneelstukje/verhaal samen met je kinderen
  13. krokoloko, super leuk spel voor kleuters
  14. Mocht het allemaal wat te veel zijn, pak een tablet voor de kinderen of zet een film op zodat ze even schermtijd hebben.

Interesse in nog meer tips? Kijk eens bij de kliedertafel, spelend leren, wobbel of samenleesbijbel. Wat ga jij doen nu de scholen sluiten?

Stock Photos from Kira_Yan/Shutterstock

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: